Sunday, November 27, 2011

Sebab-sebab wujudnya murid PEMULIHAN


  Ibubapa lepaskan tanggungjawab bulat-bulat kepada guru-guru semata dan sekolah umpama “pusat jagaan anak percuma dan murah”. Rajin semak buku, beg, handphone, jumpa guru tanyakan perkembangan anak dan lain-lain lagi….

  Pelajar itu sendiri mesti ada kemahuan untuk belajar.

  Realitinya, ada kawasan di mana tidak wujud pembelajaran permulaan seperti tadika, KEMAS ataupun prasekolah. Jadi bagaimana murid yang tidak pernah ke tadika atau prasekolah untuk menghadapi pelajaran tahun 1, sedangkan kurikulum sekolah rendah hari ini tiada lagi sukatan untuk mengajar huruf ABC tetapi terus kepada membaca.

  Umpama diajar berjalan walaupun tak pandai merangkak. Maka ada guru  di sekolah terpaksa mengajar kembali dari asas dan ini menyebabkan guru terpaksa keluar daripada sukatan pelajaran. Andai kata ikut sukatan, maka akan ada yang ketinggalan.

  Kepada rakan guru, usahakanlah dan kerahkan sepenuh tenaga dan daya untuk tingkatkan tahap pembelajaran anak murid terutama mereka yang masih lemah dalam menguasai 3M. Usaha anda sangat dipuji oleh masyarakat.

No comments:

Post a Comment